Prima / Noutăţi / Astăzi, 22 martie, comunitatea internațională marchează „Ziua Mondială a Apei”.
Astăzi, 22 martie, comunitatea internațională marchează „Ziua Mondială a Apei”.
22.03.2018      

 

         Astăzi, 22 martie, comunitatea internațională marchează „Ziua Mondială a Apei”. Cu acest prilej, Agenția „Apele Moldovei” ca autoritate administrativă responsabilă de implementarea politicii de stat  în domeniul gospodăririi resurselor de apă aduce în atenția opiniei publice necesitatea  protejării cantitative și calitative a apelor prin raționalizarea consumului de apă în gospodării, agricultură și industria alimentară.

         Apa este necesară nu doar pentru consumul direct dar și pentru asigurarea alimentației, irigațiile plantelor, pentru animale și păsări. Spre exemplu cantitatea de apă necesară la producerea hranei este de trei ori mai mare față de necesarul pentru băut, ceea ce arată importanța apei ca pilon esențial al securității alimentare.

         Pornind de la aceste realități atenționăm despre necesitatea păstrării apelor curate, evitarea măsurilor care duc la poluarea acesteia cum ar fi aruncarea deșeurilor solide în apă, contaminarea cauzată de lucrări agricole sau industriale, sau pătrunderea substanţelor periculoase de la întreprinderi. Insistăm pe neadmiterea deversării apelor uzate menajere care conţin adesea detergenţi sintetici în râuri.

         La nivel global, peste 80% din apele uzate generate de societate se întorc în ecosistem, fără a fi tratate sau refolosite. 1,8 miliarde de oameni folosesc o sursă de apă potabilă contaminată cu excremente, care le pune în pericol sănătatea fiind expuşi la îmbolnăvirea de holeră, dizenterie, febră tifoidă şi poliomielită.

         În acest context îndemnăm cetățenii, inclusiv agenții economici să folosească rațional apa ceea ce va contribui la salvarea și protejarea celei mai de preț resurse naturale.

         Menționăm că la data de 31 martie 2018  începând cu ora 10:00 angajații Agenției „Apele Moldovei”, vor efectua acțiuni de salubrizare a albiei râului Bâc în regiunea gării de nord Chișinău.

 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Noutăţi      Legislaţie      Activitate      Hărţi      Informaţii utile      REVISTA APELOR      Sistemul Geografic Informațional în domeniul Apelor      Achiziții publice
Tel. (+373) 022- 280-700
(+373) 022-280-965
  Fax. (+ 373) 022-280-822   Adresa: str. Gheorghe Tudor, 5, etj. 5, MD-2028, Chişinău, Republica Moldova
actualizat la: 10.10.2019
Prima Prima      Contact Contact      Harta Harta vizitatori: 918828        Creat de BRAND.MD      sus sus