Prima / Noutăţi / Astazi 22 Martie Agenția „Apele Moldovei ” sărbatorește Ziua Mondială a Apei
Astazi 22 Martie Agenția „Apele Moldovei ” sărbatorește Ziua Mondială a Apei
22.03.2016      

 

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie.

Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992.

Sărbătoarea este de o reală importanţă, mai ales, pentru că apa este una din resursele indispensabile pentru viaţa omenirii. De asemenea, această festivitate mondială este un bun prilej de a reaminti cât de periculoasă este lipsa sau poluarea apei.

Apa reprezintă o resursă naturală regenerabilă, vulnerabilă şi limitată, un element indispensabil pentru viaţă şi societate, un factor determinant în menţinerea echilibrului ecologic, o materie primă pentru activităţi productive, o sursă de energie şi o cale de transport. Ea nu este un produs comercial oarecare, ci un patrimoniu natural, care trebuie protejat, tratat şi apărat ca atare, o resursă strategică.

Astfel astăzi vor avea loc numeroase acţiuni menite să sublinieze necesitatea găsirii unor soluţii pentru gospodărirea apelor, modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă, protecţia resurselor acvatice, inclusiv a surselor naturale de apă precum sunt izvoarele, lacurile şi râurile.

Agenţia "Apele Moldovei", în limita capacităților instituționale restrânse, realizează mai multe activități dedicate Zilei Mondiale a Apei, în care se vor desfăşura acţiuni de plantare a copacilor şi salubrizare a malurilor bazinelor acvatice. Astfel că Agenția cu tot efectivul ei v-a lăsa munca de la birou pentru o zi și va atrage atenția asupra efectelor negative rezultate în urma poluării și gestionării neglijente a resurselor de apă dar cel mai grav în urma dezvoltării unei atitudini iresponsabile în ceea ce privește ocrotirea fondului apelor. În această zi angajații Agenției ,,Apele Moldovei" v-or planta copaci și v-or salubriza malurile lacului de acumulare Ghidighici.

Totodată în această zi însemnată la Palanca , r. Stefan Voda va avea loc o ședință comună a reprezentanților Agenției ,,Apele Moldovei" si alți stakeholderi din domeniu cu reprezentanții părții Ucrainene.

În acest context venim cu un mesaj către Autoritățile Publice Locale și Organizațiile Nonguvernamentale de mediu de a manifesta spirit de inițiativă prin organizarea diferitor activități proprii pentru a contribui la regenerarea resurselor de apă și restabilirea unei atitudini responsabile față de apă ca și un patrimoniu național care trebuie păstrat, protejat și tratat ca atare.

Nimic nu poate fi conceput în economia planetei fără apă. 

 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Noutăţi      Legislaţie      Activitate      Hărţi      Informaţii utile      REVISTA APELOR      Sistemul Geografic Informațional în domeniul Apelor      Achiziții publice
Tel. (+373) 022- 280-700
(+373) 022-280-965
  Fax. (+ 373) 022-280-822   Adresa: str. Gheorghe Tudor, 5, etj. 5, MD-2028, Chişinău, Republica Moldova
actualizat la: 20.12.2018
Prima Prima      Contact Contact      Harta Harta vizitatori: 792736        Creat de BRAND.MD      sus sus