Prima / Noutăţi / Întrunirea de lucru în cadrul Proiectului „Tranziţia la agricultura performantă” al Programului Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului
Întrunirea de lucru în cadrul Proiectului „Tranziţia la agricultura performantă” al Programului Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului
13.09.2013      

Şedinţa a fost moderată de către Marin Adam directorul agenţiei, cu participarea experţilor din cadrul Oficiului Inspectorilor Generali din Washington dl Robert L. Fry director,  Jennifer T. Huynh analist, Paula Mathews analist şi reprezentanţii agenţiei: Mancuş Liviu –şef direcţie hidroamelioraţie monitorizare şi supraveghere, Cuceinic Ivan – şef direcţiei managementul apelor, Colesnic Nina – contabil şef, Covaş Iurie – specialist în direcţia hidroamelioraţie monitorizare şi supraveghere, Lazari Sergiu – specialist superior în direcţia managementul apelor.

Scopul acestei întruniri este de a vedea în ce masură  contribuie Fondul Provocările Mileniului la dezvoltarea Agenţiei în rolul său de beneficiar în cadrul acestui Proiect.

Adam Marin, Directorul Agenției ”Apele Moldovei” consideră că modernizarea sistemelor de irigare va permite producătorilor agricoli să optimizeze costurile de operare și întreținere a acestora, să utilizeze apa pentru irigații în funcție de necesitate, să reducă pierderile de apă din rețea grație noilor materiale utilizate. Totodată, reabilitarea sistemelor de irigare va determina diminuarea tarifelor pentru apa utilizată, datorită echipamentului eficient instalat.

Cuceinic Ivan: suntem în procesul de reabilitare şi ca beneficiari ai acestui proiect la etapa primară au fost selectate sisteme de irigare propuse spre  reabilitare. La prima etapă au fost alese 36 staţii de irigare pentru o examinare mai profundă în cadrul întîlnirilor cu agenţii economici şi cu populaţia. La cele 36 de statii de irigare a fost efectuat studiul de fezabilitate si  în urma la acesta au fost alese 11 staţii de irigare dintre care doar cu 7 au fost semnate acordurile de reabilitare a acestora cu celelalte urmează să semnăm acordurile. Am petrecut mai multe şedinţe tehnice, o parte din aceste şedinţe au fost petrecute în cadrul agenţiei am examinat proiecte la cîteva din ele am dat avize. Dacă apar probleme din partea noastră atunci noi intervenim ca să nu fie stopat procesul de reabilitare a acestor staţii de irigare.


 

Mancuş Liviu: agenţia salută implimentarea acestui proiect, a fost efectuat un lucru enorm.

Jennifer T. Huynh: rolul agenţiei în acest proiect şi la semnarea acestor acorduri.

Mancuş Liviu: după semnarea acordurilor se ia legătura cu preşedinţii asociaţiilor şi cu unitatea implicată în proiect. Agenţia a adus aportul său optim la procesul de reabilitare, la documentaţia de proiect şi la expertiza tehnică.

Cucienic Ivan: au fost instruiţi membrii asociaţiilor utilizatorilor de apă.

Marin Adam: în procesul managementului au fost informaţi că aceste sisteme nu este proprietatea lor privată şi că ele rămîn şi in continuare proprietate a statului şi este interesul comun a societăţii.

Paula Mathews: sperăm că şi cele 2 sistemele de reabilitare vor fi puse în funcţiune la care procesul de semnare a cam întîrziat. Ce masuri veţi întreprinde sau ce sugestii mai aveţi

Cuceinic Ivan: măsurile sunt discutate şi sperăm că totul va fi bine. Un proiect asemănător există şi la Ucraineni doar că acesta se mai completează şi cu tehnică de irigare.

Mancuş Liviu: referitor la recomanări şi sugestii sperăm că proiectul în primul rind va fi dus cu success la capăt şi cu rezultate, ca sugestie sperăm că în primul rind că proiectul va avea success si rezultate, ar fi bine ca proiectul déjà derulat să-şi extindă termenul şi finanţarea pentru a lărgi spectrul pentru domeniul hidroamelioraţie.

 

Marin Adam a accentuat că deși gestiunea sistemelor de irigare au fost transferate AUAI, Agenția poartă în continuare responsabilitate pentru managementul eficient al acestor bunuri prin monitorizare continuă și acordare de asistență, care va monitoriza eficiența  administrării sistemelor de irigare transmise în gestiune producătorilor agricoli.


 

 
  Mărimea textului în document
Close
Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Noutăţi      Legislaţie      Regulamente      Activitate      Transparenţa decizională      Hărţi      Informaţii utile      Sistemul Geografic Informațional în domeniul Apelor      Achiziții publice      Participă la plantări TOAMNA 2023
Tel. (+373) 022- 280-700
(+373) 022-280-965
  Fax. (+ 373) 022-280-822   Adresa: str. Gheorghe Tudor, 5, etj. 5, MD-2028, Chişinău, Republica Moldova
actualizat la: 16.04.2024
Prima Prima      Contact Contact      Harta Harta vizitatori: 2148366        Creat de BRAND.MD      sus sus