Prima / Noutăţi
Noutăţi
 
La sediul Agenţiei “Apele Moldovei” a avut loc evenimentul de lansare a activității unității de monitorizare și supraveghere
09.12.2011
Ieri, 8 decembrie, la sediul Agenţiei “Apele Moldovei” a avut loc evenimentul de lansare a activității unității de monitorizare și supraveghere, în cadrul căruia Fondul Provocările Mileniului Moldova a transmis Agenției ”Apele Moldovei” tehnică de calcul și mobilier, precum și un autovehicul pentru dotarea noii unități.
    
 
Israelul – model de management integrat al resurselor de apă în condiţii limitate
09.12.2011
Israelul poate fi considerat un model de management integrat al resurselor de apă în condiţii limitate, consideră Victor Bujac, administrator al ÎS „Direcţia bazinieră de gospodărire a apelor”, care în perioada 08-20 noiembrie, curent, a participat la cursurile de instruire organizate de centrul Internaţional „Sinadco” din Israel cu suportul Ministerului Afacerilor Externe „MASHAV” pentru specialişti din domeniul managementului apelor din ţările CSI. Instruirea a constat din lecţii şi vizite la întreprinderi şi instituţii din domeniul managementului şi protecţiei apelor (Mekarot), firme care produc sisteme de irigare prin picurare.
    
 
Consolidarea obiectivelor şi soluţiilor pentru restaurarea rîurilor şi ecosistemelor acvatice
06.12.2011
În perioada 16-18 noiembrie 2011 la Liubliana, Slovenia, a avut loc seminarul cu genericul ”Forging Targets and Solutions for River and Water Ecosystem Restoration (Consolidarea obiectivelor şi soluţiilor pentru restaurarea rîurilor şi ecosistemelor acvatice)”.Scopurile, soluţiile, planurile şi parteneriatul implementat vor fi prezentate la sesiunea specială a celui de-al 6-lea Forum Mondial al Apelor, care va avea loc la Marseille, 12-17 martie 2012.
    
 
INFORMAŢIA privind lichidarea consecinţelor inundaţiei în raionul Cantemir
09.11.2011
Viitura din anul 2010 a provocat ruperea digurilor de protecţie în satele Goteşti, Gheltosu şi Stoianovca, raionul Cantemir, ce a dus la inundaţia caselor de locuit, terenurilor agricole şi subinundarea traseului naţional Chişinău- Cahul şi a căii ferate. Lichidarea consecinţelor inundaţiei se prevede a fi executată în trei etape în baza proiectelor elaborate de Institutul de Proiectare “Acvaproiect”.
    
 
Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului
31.10.2011
La 29 octombrie 2011 funcţionari ai Agenţiei “Apele Moldovei” împreună cu angajaţi ai ÎS “Staţiunea Tehnologică de Irigare Chişinău” au plantat copaci în imediata apropiere a barajului lacului Ghidighici. De asemenea, o parte din participanţii la acţiunea de înverzire au defrişat tufari de pe o porţiune al taluzului uscat al barajului pentru a menţine terasamentul într-o stare tehnică conformă.
    
 
Anunţ privind iniţierea consultaţiilor publice asupra proiectului Hotărîrii Guvernului cu privire la Regulamentul cu privire la digurile de protecţie antiviitură din Republica Moldova
01.10.2011
Regulamentul cu privire la digurile de protecţie antiviitură din Republica Moldova este elaborat pentru realizarea Hotărîrii Guvernului nr.672 din 30.07.2010 privind crearea Comisiei pentru elaborarea sistemului de gestionare a resurselor de apă şi de protecţie împotriva inundaţiilor. Urmare inundaţiilor din anii 2008 şi 2010 cauzate de viiturile formate pe rîurile transfrontaliere Nistru şi Prut şi pe unele rîuri interne a fost constatarea faptului că o parte semnificativă a digurilor de protecţie antiviitură sunt într-o stare deplorabilă.
    
 
Evaluarea riscurilor în cadrul proiectului de Reducere a Riscurilor Climatice şi Dezastrelor în Moldova
08.08.2011
Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (SPCSE), în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) implementează proiectul „Reducerea Riscurilor Climatice şi Dezastrelor în Republica Moldova”. Perioada de realizare a proiectului este de 2 ani, avînd drept obiective principale consolidarea capacităţilor de evaluare a riscurilor climatice şi dezastrelor la nivel naţional, reducerea vulnerabilităţilor şi consolidarea capacităţilor de gestionare a riscurilor climatice şi dezastrelor la nivel local.
    
 
Un seminar pentru consolidarea abilităţilor manageriale
03.06.2011
La 2 iunie, curent, la sediul Agenţiei „Apele Moldovei” a avut loc un seminar organizat de Asociaţia obştească „Moldavenir” privind recomandările şi sugestiile pentru punerea în aplicare a studiilor de planificare şi a studiilor tehnice referitoare la alimentarea cu apă, evacuarea şi tratarea apelor uzate.
    
 
Expediţia ecologică complexă „Nistru 2011” a avut loc între 24-29 mai, curent
01.06.2011
În perioada 24-29 mai 2011 a fost organizată o expediţie ecologică complexă pe fluviul Nistru, în limitele hotarelor Republicii Moldova. Expediţia a inclus specialişti ai Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ministerului Mediului, Inspectoratului Ecologic de Stat, Serviciului Piscicol, Institutului de Ecologie şi Geografie a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, Direcţiei baziniere de gospodărire a apelor.
    
 
Au fost făcute totalurile concursului ramural
30.05.2011
La 27 mai, curent, la staţia de pompare pentru irigare PNS-1, s. Olăneşti, r-nul Ştefan Vodă, s-a desfăşurat etapa finală a concursului ramural al Agenţiei “Apele Moldovei” “Cel mai bun maşinist şi staţie de pompare, ediţia a IV-a.
    
 
Întîlnire cu Delegaţia Întreprinzătorilor Germani
12.05.2011
La 12 mai, curent, Mihail Pencov, director adjunct al Agenţiei „Apele Moldovei” , a avut o întîlnire cu Delegaţia Întreprinzătorilor Germani, pentru o eventuală cooperare cu parteneri din Republica Moldova în domeniile de economie municipală şi a apelor.
    
 
Agenţia „Apele Moldovei” a semnat un acord cu FPM Moldova privind modernizarea sectorului de irigare
06.05.2011
Agenţia „Apele Moldovei” şi Fondul Provocările Mileniului Moldovaau semnat astăzi, 6 mai 2011, un acord de implementare a activităţilor de reformare şi reabilitare a sectorului de irigare, prevăzute în Programul Compact.Acordul semnat stabileşte responsabilităţile celor două instituţii în scopul reformării sectorului de irigare, modernizării şi reabilitării sistemelor de irigare în perioada 2011-2015.
    
 
Cel de-al doilea Forum Internaţional al Apelor de la Istanbul a căutat soluţii pentru problemele regionale asociate cu apa
03.05.2011
Cel de-al II-lea Forum Internaţional al Apelor, organizat cu suportul TIKA a avut loc în Istanbul, Turcia, în perioada 3-5 mai 2011. El s-a axat primordial pe problemele asociate cu apa, care există în prezent în Asia Centrală, Europa de Est şi Turcia. Problemele regionale asociate cu apa şi posibilele soluţii au fost discutate detaliat de către experţii internaţionali şi regionali în domeniul apelor.
    
 
Nodul Hidrotehnic ”Costeşti-Stînca” va fi reabilitat din bani europeni
29.04.2011
La 27-29 aprilie, curent, la Bucureşti, România a avut loc adunarea trilaterală a partenerilor în cadrul Proiectului „Crearea sistemului de prevenire a inundaţiilor şi protecţia împotriva distrugerilor provocate de acestea prin implementarea unui sistem de semnalizare şi monitorizarea automată şi consolidarea obiectivelor hidraulice majore în bazinele hidrografice Siret şi Prut - AVERT" finanţat prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova al Uniunii Europene. La adunare a participat Sergiu Guţu, şef direcţie alimentare cu apă şi de canalizare a Agenţiei „Apele Moldovei".Proiectul
    
 
 
 
Noutăţi      Legislaţie      Activitate      Hărţi      Informaţii utile      Sistemul Geografic Informațional în domeniul Apelor      Achiziții publice
Tel. (+373) 022- 280-700
(+373) 022-280-965
  Fax. (+ 373) 022-280-822   Adresa: str. Gheorghe Tudor, 5, etj. 5, MD-2028, Chişinău, Republica Moldova
actualizat la: 22.01.2021
Prima Prima      Contact Contact      Harta Harta vizitatori: 1211892        Creat de BRAND.MD      sus sus